Türkiye genelinde genellikle ev satın almak için 3 yol tercih ediliyor. Bunlardan birincisi sahibinden satılık ev alma, ikincisi emlakçılar vasıtası ile ev satın alma, üçüncüsü de markalı konut projelerinden ev satın almadır.
Amerika’da yapılan araştırmalar sonucunda yıllık ev satışlarının yaklaşık olarak yüzde 20’sinin ev sahibi ve alıcı arasında gerçekleştiğini ortaya çıkardı. Bu oran aslında oldukça düşük kalıyor! Bunun en büyük sebepleri arasında ise sahibinden daire arayanların “zaman” gibi önemli bir düşmana sahip olmaları yer alıyor.
Sahibinden konut aramak genellikle uzun ve ciddi araştırmalar gerektirdiğinden insanlar bunun için maalesef yeterli zamanı bulamıyorlar.
Sahibinden satılık ev aramadan önce yapılması gerekenler
Sahibinden ev almadan önce işinizi kolaylaştıracak olan ve dikkat etmeniz gereken birkaç önemli adım mevcut. Her şeyden önce kendinize bir zaman çizelgesi oluşturmanız gerektiğini belirtmemiz gerekiyor. Zaman çizelgenizi oluşturduktan sonraki aşamalar ise şu şekilde;
1. Fiyat aralığının ve bölgenin belirlenmesi
2. Araştırma yapılacak sitelerin belirlenmesi
Fiyat aralığının ve bölgenin belirlenmesi:
Bu alt başlığın temel soruları olarak; “Nerede yaşamak istersiniz?” ve “Bir eve ne kadar ödeyebilirsiniz?” soruları ön plana çıkıyor. Bu iki sorununda birbiri ile oldukça uyumlu olduğunu görüyoruz. Çünkü evi nereden satın alabileceğiniz, satın alacağınız ev için ne kadarlık bir bütçeniz olduğuna bağlıdır.
Örnek verecek olursak, Kadıköy ve Beşiktaş gibi oturmuş ve eski altyapısı olan bölgelerde evler daha pahalıyken, İstanbul’un yeni yerleşim bölgelerinde altyapı yeni oluştuğu için evleri çok daha uygun fiyata bulabilirsiniz.
Araştırma yapılacak sitelerin belirlenmesi:
Bölge ve fiyat belirleme işleminizin ardından sahibinden satılık daire ilanlarına göz gezdirmeye başlayabilirsiniz. Ancak ihtiyacınız olan ve hayal ettiğiniz ev ilanlarına bir türlü ulaşamıyor musunuz? Bunun için güncel ilanlara sahip olan internet sitelerine bakmanızı öneriyoruz.
Sahibinden satılık ev alma aşamasında yapılması gerekenler;
1. Bir klasör oluşturulmalı.
2. Klasör en uygun konutların derlemesi ile doldurulmalı.
3. Ev sahiplerinin istediği fiyatlar sıralanmalı.
4. Beğenilen evler gezilmeli ve eksikler not alınmalı.
5. Satın almaya daha yakın olunan ev için satıcıya hem istediği fiyatın altında hem de bütçeye uygun olacak şekilde teklif yapılmalı.
6. Yapılan teklif istenenden çok düşükse, not alınan eksikler mantıklı bir şekilde açıklanmalı.
7. Pazarlık süreci sıkı bir şekilde yürütülmeli.